Al Gore

Al Gore, 1948 yılında doğdu. Savaş karşıtı olmasına rağmen ABD’nin Vietnam’a yönelik askeri operasyonunda yer alan Gore, 1976 yılında Temsilciler Meclisi’ne seçildi. 1984 yılına kadar görev yaptıktan sonra senatör oldu. 1992 yılında başkanlık seçimlerine Bill Clinton’un yanında başkan yardımcısı adayı olarak katıldı ve başkan yardımcılığı görevine geldi. 1993 ve 2001 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin başkan yardımcılığını yaptı. 2000 yılında Demokrat Parti tarafından başkanlığa aday gösterildi. Seçimlerde Cumhuriyetçi Parti adayı George W. Bush’tan daha fazla sayıda oy olmasına rağmen ABD’nin yerel çoğunluk aslına dayalı seçim sisteminin sonucu olarak küçük bir farkla seçimi kaybetti. Seçim sonuçlarının geçerlilik tartışması uzun bir süre Amerikan ve dünya kamuoyunu meşgul etti fakat sonunda Al Gore’un yenilgiyi kabul etmesiyle seçim sonuçları kesinleşti.

2004 yılı başkanlık seçimlerinde adı sık sık aday olarak geçmesine karşılık adaylığını koymadı. Al Gore Current TV isimli kuruluş ile Generation Investment Management’in yönetim kurulu başkanıdır ve Google danışmanları ile Apple Inc. yöneticileri arasında yer almaktadır.

Al Gore, 2007 yılında “insan eliyle ortaya çıkan iklim değişikliği ile bu krize yönelik atılması gereken adımlara dair toplumsal bilgilendirme çaba ve çalışmaları’’ sebebiyle Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’yle (IPCC) beraberce Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Bu ödüle çevre bilincini yükseltmeye yönelik yirmi yıllık çalışmalarından ötürü layık görülen Al Gore, ödülün tamamını ABD’deki İklim Koruma Birliği örgütüne bağışlamıştır. Al Gore’un küresel çevre krizini konu alan Uygunsuz Gerçek adlı belgeseli 2006 yılında Oscar ödülü almıştır.

Kitapları